Noodverlichting

In geval van nood moet iedereen uw gebouw snel en veilig kunnen verlaten. Echter is die lang niet altijd het geval. Jaarlijks vallen en talloze slachtoffers doordat de noodverlichting niet juist werkte. Goed werkende noodverlichting zorgt ervoor dat de aanwezigen zich sneller naar de nooduitgangen kunnen verplaatsen.

Onze diensten

Typen noodverlichting

1. Vluchtwegaanduiding
Vluchtwegaanduiding voor de noodverlichting stelt mensen in staat een ruimte veilig te verlaten

2. Vluchtwegverlichting
Dat gedeelte van de noodverlichting dat de vluchtroutes tot twee meter breed geldt: de horizontale verlichtingssterkte op de middellijn van de vluchtweg.

3. Anti-paniekverlichting
Dit wordt toegepast door horizontale verlichtingssterkte met het doel paniek te voorkomen, zodat mensen de vluchtroute veilig kunnen bereiken.

Logo brand

Hoe wordt het onderhoud aan de noodverlichting uitgevoerd?

Bij het jaarlijks onderhoud van de noodverlichting, worden de volgende onderdelen gecontroleerd en onderhouden.

  1. Visuele inspectie. Binnen dit onderdeel wordt de buitenkant van het armatuur bekeken. Zijn er beschadigingen op het noodverlichtingsarmatuur?  Tenslotte wordt het pictogram gecontroleerd naar de laatste NEN richtlijnen.
  2. Testen van de functionaliteit. Werkt de functionaliteit nog naar behoren? De lamp en het armatuur worden technisch gecontroleerd. Ook wordt er gekeken of de noodverlichting nog werkt wanneer er een spanningsuitval plaatsvindt.
  3. Testen van autonomie van de accu. Het armatuur moet een autonomie behalen van 1 uur, wanneer de spanning uitvalt.
  4. Testen van de omgeving. Hebben er in tussentijd geen wijzigingen plaatsgevonden binnen het gebouw, die ervoor zorgen dat de noodverlichting aangepast moet worden?

Regelgeving noodverlichting

Diverse normen, wetten en regels gaan over noodverlichting. Zo is er het bouwbesluit, dat samen met de gemeentelijke bouwverordening bepaalt hoe de noodverlichting in uw gebouw geregeld moet zijn. De bouwverordening eist bovendien jaarlijks onderhoud, dat ook in de Arbowet verplicht gesteld is. Daarnaast schrijft de norm NEN 6088 voor welke pictogrammen u moet hebben. Het woord ‘UIT’ mag bijvoorbeeld niet meer. De normen NEN 1010 en NEN 1838 houden zich bezig met de minimale lichtsterkte.

Lees meer…

Referenties

Naar een 100% veilig gevoel

Offerte ontvangen

Om uw werk te kunnen verrichten is het belangrijk dat u zich veilig voelt en aan de wettelijke eisen voldoet. Masset helpt u daar graag bij.

Vrijblijvende offerte

Sinds 1987

30 jaar ervaring met
allerlei typen beveiliging

Eén aanspreekpunt

Volledige ontzorging op
het gebied van veiligheid

100% Gecertificeerd

Uitsluitend
gecertificeerd personeel

3447 veilige klanten

Beschermd tegen
brand en inbraak