Blusmiddelen: soorten en toepassingen

Ruim 70% van de branden in gebouwen wordt geblust met blusmiddelen. Het is daarom van groot belang dat u de juiste blusmiddelen op de juiste plek in uw pand hebt hangen. Welk blusmiddel en welk aantal heeft u echter nodig voor uw pand? Dit kan worden bepaald door te bekijken welke materialen er aanwezig zijn in het pand. Aan de hand van deze materialen wordt de brandklasse bepaald en kunnen de juiste blusmiddelen worden gekozen.

VRAAG EEN OFFERTE AAN

In de afbeelding hieronder vindt u ter voorbeeld een overzicht van de eisen en mogelijkheden.

BrandstofBrandklasseBlusdekenWaterSchuimCO2PoederChemisch
Vaste stoffen, niet smeltend (papier, hout, textiel)AVVVABC-poeder
Vloeibare en smeltende stoffen (olie, benzine, verf)BVVVABC-poeder
Gassen (LPG, Propaan, Butaan)CABC-poeder
Metalen (Kalium, Magnesium, Alu)DD-poeder
Electrische inst., ongeklassificeerd (Computer, Trafo, schakelkast, TV)VABC-poeder
Kokende Oliën en vetten (Groot)FV

Hoeveel blusmiddelen heeft u nodig?

Brandwerende scheidingen

Om het aantal blusmiddelen te bepalen geldt de regel dat er, in geval van een calamiteit, voldoende blusmiddelen duidelijk zichtbaar en bereikbaar zijn. Afhankelijk van de werkzaamheden houdt dit meestal in dat er in een afstand van 30 meter een blusmiddel geplaatst moet zijn met een pictogram.

De verzekeringsmaatschappijen hanteren hierbij de richtlijn van minimaal één blusmiddel per 200 m2. Wanneer er brandgevaarlijke stoffen aanwezig zijn in een ruimte, wordt de regel gehanteerd van minimaal 1 blusapparaat per 100m2.

Verder zijn er nog vele andere vereisten, zoals dat er in iedere keuken minimaal één blusdeken voor handen dient te zijn. Ontvangt u graag volledig advies voor uw pand of bedrijfsruimte? Neem dan gerust even contact met ons op. Onze specialisten komen graag bij u langs om een Programma van Eisen op te stellen en u te adviseren over geschikte blusmiddelen.

Hoe vaak moeten blusmiddelen worden gecontroleerd? 

Ook uw blusmiddelen zijn aan onderhoud onderhevig. Wilt u dat de blusmiddelen te allen tijden blijven functioneren? Laat dan uw blusmiddelen periodiek controleren door een gecertificeerd beveiligingsbedrijf. Lees hier hoe vaak dit nodig is en leer meteen meer over de mogelijkheden van brandveiligheidsonderhoud.

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Wat zijn de eigenschappen van de verschillende blusmiddelen?

Type BlusmiddelEigenschappen
Blusdeken en branddekenVoor het verstikken van branden. Door het omwikkelen van een brandend slachtoffer of het toedekken van een brandend object sluit men de toevoer van zuurstof af, waardoor de brand ‘verstikt’.
Meestal geplaatst in keukens en werkplaatsen in woningen en bij bedrijven.
Schade: Nihil, gebruik is niet milieubelastend.
Meest voorkomende fout: Men denkt dat het ook met een theedoek kan, terwijl de omgevingstemperatuur (anders dan in oefenruimtes) de theedoek ook snel vlam laten vatten.
Water (blustoestel of brandslang)Het meest toegepaste blusmiddel is water. Dit is dan ook een goed blusmiddel dat de brand koelt, verstikt en de brandbaarheid van materialen doet afnemen. Echter bij brandende vloeibare stoffen kunt u het brandende materiaal wegblazen en bij elektriciteit is het gebruik af te raden.
Overal toepasbaar in woningen en bij bedrijven, niet bij elektriciteit.
Schade: Waterschade, gebruik is niet milieubelastend.
Meest voorkomende fout: Door een te harde straal blaast men brandende materialen in het rond.
SchuimblussersHet schuim vormt een vlamverstikkende laag op het brandbare materiaal zodat de brand dooft en beschermt raakt tegen herontbranding.
De blussers zijn zeer effectief en overal toepasbaar voor brandklasse A en B.
Overal toepasbaar in woningen en bij bedrijven, niet bij elektriciteit.
Schade: Waterschade, gebruik is niet milieubelastend.
Meest voorkomende fout: Gebruik in de buurt van stopcontacten.
Koolzuur c.q. CO2 blustoestellenHet koolzuur haalt de zuurstof bij de brand weg waardoor deze verstikt.
Dit type toestel is ideaal voor brand bij elektrische apparatuur (computers en machine’s) en bij vloeistofbranden (brandklasse B).
Overal toepasbaar in woningen en bij bedrijven maar vooral bij kantoren, drukkerijen, computerruimten, hoogspanningskasten etc.).
Schade: Nihil, gebruik is niet noemenswaardig milieubelastend.
Meest voorkomende fout: Gebruiker wendt gezicht niet af en komt zelf zuurstof tekort.
PoederblusapparaatAfhankelijk van de poedersoort in het apparaat is deze geschikt voor het blussen van branden van klasse A, B, C, D en Elektrische apparatuur.
De blusstof is zeer effectief en kan zelfs onder spanning staande apparatuur blussen.
Overal toepasbaar maar voornamelijk bij chemische installaties, elektronische en fijnmechanische apparatuur bij bedrijven of in buitenomgevingen waar de blusschade inferieur is.
Schade: Hoog, milieubelasting is afhankelijk van de gebruikte blusstof.
Chemisch blusmiddelDit type blusmiddel is enorm effectief bij het blussen van brandende vloeistoffen zoals olieën en vetten. De chemicaliën vormen een vlamverstikkende laag op het brandbare materiaal zodat de brand dooft, afkoelt en beschermt raakt tegen herontbranding. Speciaal geschikt voor brandklasse F.
Overal toepasbaar in woningen en bij bedrijven, niet bij elektriciteit.
Schade: Waterschade, milieubelasting is afhankelijk van de gebruikte blusstof.

Vraag een kosteloos adviesrapport op

Masset Solutions kan u per vestiging deskundig adviseren over de toe te passen blusmiddelen en de voordelen van bouwkundige brandpreventie. Plan een afspraak met één van onze adviseurs door het contactformulier in te vullen. U heeft binnen 24 uur reactie!

VRAAG EEN OFFERTE AAN

Is uw bedrijfspand bestand tegen calamiteiten?

Uit onderzoek van het NIVRE blijkt dat er in 2016 150 grote branden zijn geweest, waarbij de geraamde schade 1 miljoen euro of meer bedroeg. Twee van de drie grote branden vonden plaats in het zuiden en midden van Nederland, op de voet gevolgd door het westen van Nederland. De grootste branden hebben zich in 2016 voorgedaan binnen de volgende sectoren:

  • De industriële sector (26);
  • Bedrijven en groothandel (12);
  • Detailhandel en woningen (26);
  • Agrarisch (23);
  • Horeca (14).
brandveiligheidsexpert

Het is onze missie om dat getal terug te brengen. En dat doen we door complete brandveiligheidsoplossingen te bieden aan bedrijven in alle mogelijke sectoren.

Brandbeveiliging: wij ontzorgen u voor 100%

Wilt u de brandveiligheid van uw pand graag door een professional laten regelen? Dan bent u bij Masset Solutions aan het perfecte adres. Wij zijn kenners op het gebied van veiligheid en hebben ruime ervaring met brandveiligheid in uiteenlopende sectoren. Dankzij onze werkwijze kunt u de brandveiligheid van uw pand voor 100% aan ons uitbesteden. Van concept tot realisatie en ook het onderhoud daarna.

We hebben een team van specialisten in dienst en verzorgen de brandveiligheid onder andere voor:

Horeca

Hotels

Zorginstellingen

Scholen

Parkeergarages

gezondheidszorg

Kinderdagverblijven

Detailhandel

BMI-OAI

Cursus Beheerder
Brandmeldinstallatie &
Ontruimingsalarminstallatie

Wanneer u een brandmeldinstallatie of ontruimingsalarminstallatie in uw pand heeft, bent u verplicht om conform NEN2654-1 uw brandmeldinstallatie & ontruimingsalarminstallatie maandelijks te controleren. U kunt ervoor kiezen om het beheer uit te besteden aan bijvoorbeeld Masset Solutions of het beheer zelf uit te voeren.

Lees meer

Naar een 100% veilig gevoel

Offerte ontvangen

Om uw werk te kunnen verrichten is het belangrijk dat u zich veilig voelt en aan de wettelijke eisen voldoet. Masset helpt u daar graag bij.

Vrijblijvende offerte

Sinds 1987

30 jaar ervaring met
allerlei typen beveiliging

Eén aanspreekpunt

Volledige ontzorging op
het gebied van veiligheid

100% Gecertificeerd

Uitsluitend
gecertificeerd personeel

2881 veilige klanten

Beschermd tegen
brand en inbraak