Blusmiddelen

Ruim 70% van de branden in gebouwen wordt geblust met blusmiddelen. Het is daarom van groot belang dat u de juiste blusmiddelen op de juiste plek in uw pand hebt hangen. Welk blusmiddel en welk aantal heeft u echter nodig voor uw pand? Dit kan worden bepaald door te bekijken welke materialen er aanwezig zijn in het pand. Aan de hand van deze materialen wordt de brandklasse bepaald en kunnen de juiste blusmiddelen worden gekozen.

Onze diensten

Brandstoffen en bijbehorende blusmiddelen

Brandstof Brandklasse Blusdeken Water Schuim CO2 Poeder Chemisch
Vaste stoffen, niet smeltend (papier, hout, textiel) A V V V ABC-poeder
Vloeibare en smeltende stoffen (olie, benzine, verf) B V V V ABC-poeder
Gassen (LPG, Propaan, Butaan) C ABC-poeder
Metalen (Kalium, Magnesium, Alu) D D-poeder
Electrische inst., ongeklassificeerd (Computer, Trafo, schakelkast, TV) V ABC-poeder
Kokende Oliën en vetten (Groot) F V

Lees hier waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een blusmiddel.

Hoeveel blusmiddelen heeft u nodig?

Om het aantal blusmiddelen te bepalen geldt de regel dat er, in geval van een calamiteit, voldoende blusmiddelen duidelijk zichtbaar en bereikbaar zijn. Afhankelijk van de werkzaamheden houdt dit meestal in dat er in een afstand van 30 meter een blusmiddel geplaatst moet zijn met een pictogram.

De verzekeringsmaatschappijen hanteren hierbij de richtlijn van minimaal één blusmiddel per 200 m2. Wanneer er brandgevaarlijke stoffen aanwezig zijn in een ruimte, wordt de regel gehanteerd van minimaal 1 blusapparaat per 100m2.

Verder zijn er nog vele andere vereisten, zoals dat er in iedere keuken minimaal één blusdeken voor handen dient te zijn. Ontvangt u graag volledig advies voor uw pand of bedrijfsruimte? Neem dan gerust even contact met ons op. Onze specialisten komen graag bij u langs om een Programma van Eisen op te stellen en u te adviseren over geschikte blusmiddelen.

Blusmiddelen

Hoe vaak moeten blusmiddelen worden gecontroleerd? 

Ook uw blusmiddelen zijn aan onderhoud onderhevig. Wilt u dat de blusmiddelen te allen tijden blijven functioneren? Laat dan uw blusmiddelen periodiek controleren door een gecertificeerd beveiligingsbedrijf. Lees hier hoe vaak dit nodig is en leer meteen meer over de mogelijkheden van brandveiligheidsonderhoud.

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Wat zijn de eigenschappen van de verschillende blusmiddelen?

Type Blusmiddel Eigenschappen
Blusdeken en branddeken Voor het verstikken van branden. Door het omwikkelen van een brandend slachtoffer of het toedekken van een brandend object sluit men de toevoer van zuurstof af, waardoor de brand ‘verstikt’.
Meestal geplaatst in keukens en werkplaatsen in woningen en bij bedrijven.
Schade: Nihil, gebruik is niet milieubelastend.
Meest voorkomende fout: Men denkt dat het ook met een theedoek kan, terwijl de omgevingstemperatuur (anders dan in oefenruimtes) de theedoek ook snel vlam laten vatten.
Water (blustoestel of brandslang) Het meest toegepaste blusmiddel is water. Dit is dan ook een goed blusmiddel dat de brand koelt, verstikt en de brandbaarheid van materialen doet afnemen. Echter bij brandende vloeibare stoffen kunt u het brandende materiaal wegblazen en bij elektriciteit is het gebruik af te raden.
Overal toepasbaar in woningen en bij bedrijven, niet bij elektriciteit.
Schade: Waterschade, gebruik is niet milieubelastend.
Meest voorkomende fout: Door een te harde straal blaast men brandende materialen in het rond.
Schuimblussers Het schuim vormt een vlamverstikkende laag op het brandbare materiaal zodat de brand dooft en beschermt raakt tegen herontbranding.
De blussers zijn zeer effectief en overal toepasbaar voor brandklasse A en B.
Overal toepasbaar in woningen en bij bedrijven, niet bij elektriciteit.
Schade: Waterschade, gebruik is niet milieubelastend.
Meest voorkomende fout: Gebruik in de buurt van stopcontacten.
Koolzuur c.q. CO2 blustoestellen Het koolzuur haalt de zuurstof bij de brand weg waardoor deze verstikt.
Dit type toestel is ideaal voor brand bij elektrische apparatuur (computers en machine’s) en bij vloeistofbranden (brandklasse B).
Overal toepasbaar in woningen en bij bedrijven maar vooral bij kantoren, drukkerijen, computerruimten, hoogspanningskasten etc.).
Schade: Nihil, gebruik is niet noemenswaardig milieubelastend.
Meest voorkomende fout: Gebruiker wendt gezicht niet af en komt zelf zuurstof tekort.
Poederblusapparaat Afhankelijk van de poedersoort in het apparaat is deze geschikt voor het blussen van branden van klasse A, B, C, D en Elektrische apparatuur.
De blusstof is zeer effectief en kan zelfs onder spanning staande apparatuur blussen.
Overal toepasbaar maar voornamelijk bij chemische installaties, elektronische en fijnmechanische apparatuur bij bedrijven of in buitenomgevingen waar de blusschade inferieur is.
Schade: Hoog, milieubelasting is afhankelijk van de gebruikte blusstof.
Chemisch blusmiddel Dit type blusmiddel is enorm effectief bij het blussen van brandende vloeistoffen zoals olieën en vetten. De chemicaliën vormen een vlamverstikkende laag op het brandbare materiaal zodat de brand dooft, afkoelt en beschermt raakt tegen herontbranding. Speciaal geschikt voor brandklasse F.
Overal toepasbaar in woningen en bij bedrijven, niet bij elektriciteit.
Schade: Waterschade, milieubelasting is afhankelijk van de gebruikte blusstof.

Vraag een kosteloos adviesrapport op

Masset Solutions kan u per vestiging deskundig adviseren over de toe te passen blusmiddelen en de voordelen van bouwkundige brandpreventie. Plan een afspraak met één van onze adviseurs door het contactformulier in te vullen. U heeft binnen 24 uur reactie!

VRAAG EEN OFFERTE AAN

Naar een 100% veilig gevoel

Offerte ontvangen

Om uw werk te kunnen verrichten is het belangrijk dat u zich veilig voelt en aan de wettelijke eisen voldoet. Masset helpt u daar graag bij.

Vrijblijvende offerte

Sinds 1987

30 jaar ervaring met
allerlei typen beveiliging

Eén aanspreekpunt

Volledige ontzorging op
het gebied van veiligheid

100% Gecertificeerd

Uitsluitend
gecertificeerd personeel

3447 veilige klanten

Beschermd tegen
brand en inbraak