Skip to main content

Waar moet je op letten bij het kopen van een brandblusser

Een brandblusser is een essentieel onderdeel binnen een organisatie als het gaat om de brandveiligheid. Bij de aanschaf van een of meerdere brandblussers, is het belangrijk om goed naar een aantal punten te kijken. Zo weet u zeker dat u beschikt over de juiste blusmiddelen voor uw organisatie. In dit artikel beschrijven wij de punten waarop u moet letten wanneer u een brandblusser wilt kopen.

Juiste brandblusser kopen voor de juiste brandklasse

Om de brandveiligheid te kunnen (blijven) waarborgen, is het belangrijk dat je in bezit bent van de juiste brandblussers. Hiermee wordt bedoelt dat je in bezit bent van blusmiddelen die aansluiten op de brandklasse die bij jou op kunnen treden.

Brandklasse

Branden worden ingedeeld per brandklasse, gebaseerd op de aard van de brandende stof(fen). Er bestaan zes brandklassen.

  • Klasse A: geschikt voor het blussen van vaste stoffen.
  • Klasse B: geschikt voor het blussen van vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen.
  • Klasse C: geschikt voor het blussen van gassen.
  • Klasse D: geschikt voor het blussen van brandbare metalen.
  • Klasse E: geschikt voor het blussen van elektrische branden.
  • Klasse F: geschikt voor het blussen van zeer hete oliën en vetten.

Blusmiddelen

Niet alle blusmiddelen zijn geschikt voor alle brandklasse. Wij raden aan om onderstaande adviezen te volgen wat betreft het juist gebruiken van de blusmiddelen.

  • Poederblusser: Brandklasse A, B en C. Voor D bestaat speciale poeder.
  • Schuimblusser: Brandklasse A en B
  • CO2-blusser: Brandklasse B en E
  • Blusdeken: Kleine beginnende branden

Hoeveel blusmiddelen heeft u nodig?

Om het aantal blusmiddelen te bepalen geldt de regel dat er, in geval van een calamiteit, voldoende blusmiddelen duidelijk zichtbaar en bereikbaar zijn. Afhankelijk van de werkzaamheden houdt dit meestal in dat er in een afstand van 30 meter een blusmiddel geplaatst moet zijn met een pictogram.

De verzekeringsmaatschappijen hanteren hierbij de richtlijn van minimaal één blusmiddel per 200 m2. Wanneer er brandgevaarlijke stoffen aanwezig zijn in een ruimte, wordt de regel gehanteerd van minimaal 1 blusapparaat per 100m2.

Verder zijn er nog vele andere vereisten, zoals dat er in iedere keuken minimaal één blusdeken voor handen dient te zijn. Ontvangt u graag volledig advies voor uw pand of bedrijfsruimte? Neem dan gerust even contact met ons op. Onze specialisten komen graag bij u langs om een Programma van Eisen op te stellen en u te adviseren over geschikte blusmiddelen.