Skip to main content

10 tips om inbraak tegen te gaan terwijl u op vakantie bent

Tijdens de vakantieperiodes is er vaak een significantie groei zichtbaar in het aantal woninginbraken. Inbrekers grijpen eerder hun kans, omdat de kans dat men niet thuis is groter is dan normaal. Gelukkig kunt u zelf een hoop doen om inbrekers op het verkeerde been te zetten en dus inbraak te voorkomen. Om u te helpen uw huis en spullen goed te beschermen, hebben wij hieronder 10 tips onder elkaar gezet.

1. Sluit ramen en deuren goed af

Denk eraan dat je bij het dichtdoen van de deuren en ramen ook het slot erop draait. Hoe vaak trek je een deur wel niet dicht zonder het slot erop te draaien? Een inbreker is sneller binnen dan de meesten denken. Draai je voor- en achterdeur daarom altijd op slot en doe de knip erop bij de ramen.

2. Kostbare spullen uit het zicht

Plaats uw kostbare spullen buiten het zicht van voorbijgangers. Berg duren spullen zoals een iPad, laptop of horloge goed op. Leg bijvoorbeeld wél een krant, boekje of kopje op tafel. Zo ziet uw huis er bewoond uit.

3. Zorg dat uw huis er bewoond uit ziet

Een inbreker gaat veel minder snel naar binnen wanneer een woning er bewoond uit ziet. Regel een tijdschakelaar voor het licht, kortwiek de struiken rondom het huis, laat de post weghalen door bijvoorbeeld de buren.

4. Denk aan de tuin

Let er op dat je ook de ingang van de achtertuin goed afsluit en dat je ook hier zorgt voor de verlichting.

5. Maak afspraak met de (over)buren

Zij kunnen helpen om een oogje in het zeil te houden zodra je op vakantie bent.  Ook kunnen ze ingrijpen als uw inbraakalarm afgaat. Instrueer ze dus tijdig over de werking ervan.

6. Verplaats containers en ladders bij het huis

Containers en ladders zijn een handig opstapje voor inbrekers. Zorg dat ze niet bij je woning staan. Zo kan een inbreker dit niet gebruiken om op het dak te komen of bij een raam, die per ongeluk toch nog openstaat.

7. Laat geen sleutels in het slot

Sluit deuren en ramen en laat geen sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten. Voor inbrekers is het gemakkelijk om een raampje in te slaan en de deur te openen.

8. Verstop geen sleutels buiten

Veel mensen doen het. “Even” een huissleutel verstoppen onder een mat of achter een bloempot voor als ze een keer een sleutel vergeten. Dit is echter totaal geen geheime plek. Inbrekers controleren vaak deze plekken voordat zij naar binnen gaan.

9. Let op uw Social Media berichten

Zet niet zomaar op Social Media dat u op vakantie bent. Inbrekers lezen mee. Gebruik nooit de #hashtag “vakantie”!

10. Installeer een alarm

Een inbraakalarm schrikt inbrekers af. Zorg ervoor dat er bij de deur ook stickers zichtbaar zijn waarop staat dat er een inbraakalarm aanwezig is.

Tips om (persoonlijke) inbraakschade in te perken

Preventief kunt u met het afsluiten van een goede inboedelverzekering voorkomen dat u financieel zelf enorm de dupe wordt van een inbraak tijdens uw vakantie. Dankzij die verzekering heeft u bij diefstal recht op een bedrag ter compensatie voor de som van de gestolen goederen uit uw woning.

Een andere preventieve maatregel om schade bij diefstal in te perken heeft betrekking op uw laptop of computer. Zorg ervoor dat er een backup is of dat u een kopie hebt van alle bestanden die op uw laptop of computer staan. Via deze backup kunt u uw bestanden weer op een nieuwe laptop of computer zetten. Op die manier is het verlies beperkt tot enkel het verlies van uw fysieke laptop of computer en niet van alles wat er op stond.

Heeft u hele waardevolle spullen in huis dan is het tenslotte nog raadzaam om die over te brengen naar familie of vrienden. Ze kunnen er dan op passen in de tijd dat u op vakantie bent.