Skip to main content

Verbeterde richtlijnen voor evacuatie van slaapruimtes in kinderdagverblijven

 

Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) heeft een interpretatiebesluit gepubliceerd per 16 april 2024 over het ontruimen van slaapvertrekken binnen een kinderdagverblijf door optische signalering, waarbij een brandmelding wordt aangeduid door middel van een zichtbaar signaal.

Doel van de signalering

Het belangrijkste doel van deze signalering is het waarschuwen van het aanwezige personeel binnen het kinderdagverblijf. Luid alarmeren met een geluidsdrukniveau van 65 dB(A) in slaapvertrekken voor kinderen jonger dan 4 jaar kan negatieve effecten hebben op deze kinderen. Daarom wordt een akoestische luidalarminstallatie in deze situatie als ongewenst beschouwd. Het waarschuwen van het personeel kan ook plaatsvinden door het akoestische luidalarm buiten de slaapvertrekken te combineren met één of meerdere flitslichten in de slaapvertrekken.

Informatie voor Projectdeskundige Brandmeldinstallaties

Dit interpretatiebesluit biedt projectdeskundigen op het gebied van brandmeldinstallaties de mogelijkheid om te kiezen voor een akoestische- of optische signalering in een slaapvertrek van een kinderdagverblijf, afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften.