Skip to main content

LED noodverlichting verplicht voor bedrijven

Sinds 1 juli 2020 is het verplicht voor bedrijven om LED-verlichting te gebruiken op de werkvloer, inclusief noodverlichting en vluchtwegaanduiding. Deze verplichting is het resultaat van een motie die werd ingediend door Tom van der Lee van GroenLinks en Agnes Mulder van het CDA. De motie werd in november 2018 aangenomen door de Tweede Kamer. Met deze maatregel wordt beoogd energie-efficiëntie en duurzaamheid te bevorderen in de bedrijfsomgeving, terwijl ook de veiligheid op het gebied van noodverlichting en vluchtroutes wordt gewaarborgd.

Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Vanaf 1 juli 2020 is het verplicht om binnen uw bedrijf alle verouderde gloei-, halogeen- en tl-lampen te vervangen door LED-verlichting. Deze verplichting geldt voor diverse soorten bedrijven, waaronder scholen, kinderdagverblijven, winkels, kantoorpanden, magazijnen en werkplaatsen. Het gebruik van LED-verlichting is nu de enige toegestane vorm van verlichting, met als doel energie-efficiëntie te bevorderen en een duurzame bedrijfsomgeving te creëren. Het is belangrijk om zo snel mogelijk over te schakelen naar LED-verlichting om aan de wettelijke vereisten te voldoen en te profiteren van de voordelen van energiezuinige verlichting.

De volgende vluchtwegverlichting dienen LED verlichting te hebben:

  • Noodverlichting: Dit zijn de verlichtingsarmaturen die geactiveerd worden bij stroomuitval of noodsituaties. Deze moeten voorzien zijn van LED-verlichting.
  • Vluchtwegaanduiding: Dit zijn de pictogrammen of borden die de richting naar de dichtstbijzijnde uitgang aangeven. De verlichting van deze aanduidingen moet ook uitgevoerd worden met LED-verlichting.
  • Vluchtrouteaanduiding met een tl-bron: Als er nog vluchtrouteaanduidingen met een tl-bron aanwezig zijn, dienen deze te worden vervangen door LED-verlichting. Dit zorgt voor energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Het gebruik van LED-verlichting in deze vormen van vluchtwegverlichting is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar en energiezuinig zijn. Het zorgt voor een efficiënte en duidelijke verlichting van de vluchtwegen, wat essentieel is voor de veiligheid van mensen in noodsituaties.

Noodverlichting laten vervangen

Misschien ziet u er tegenop om alle LED verlichting te vervangen van de bovengenoemde lichtbronnen. Wij kunnen u hierbij helpen! Ons vakkundig personeel is bekend met de laatste wet- & regelgeving en kan deze zorg voor u uit handen nemen zodat u er geen omkijken meer naar heeft. Daarnaast biedt LED verlichting een positief effect op de besparing van energie en onderhoudskosten, waardoor u die investering snel weer terugverdiend. Hiernaast werkt LED verlichting ook mee aan de veiligheid binnen uw bedrijf. Wanneer zich namelijk een calamiteit voordoet waarbij uw medewerkers en eventuele bezoekers op noodverlichting moeten vertrouwen, zorgt LED verlichting ook voor beter zicht waardoor de kans op ongevallen afneemt.