Skip to main content

7 tips voor een verbeterde brandbeveiliging

Het waarborgen van een optimale brandveiligheid in uw omgeving is van essentieel belang. Hieronder vindt u 7 tips waarmee u de brandbeveiliging van uw pand kunt verbeteren.

Tip 1: Onderhoud en periodieke keuring van de brandmeldinstallatie

Zorg ervoor dat uw brandmeldinstallatie en andere aanwezige installaties regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. Een goed onderhoud voorkomt storingen en zorgt ervoor dat de melding bij een brand correct wordt doorgegeven aan de brandweer. Dit is niet alleen belangrijk, maar ook verplicht volgens de NEN 2654.

Tip 2: Houd de vluchtwegen vrij

Zorg ervoor dat de vluchtwegen te allen tijde bereikbaar zijn. Vermijd het blokkeren van nooduitgangen door bijvoorbeeld gestapelde dozen. Vaak worden vluchtwegen gebruikt als tijdelijke opslagruimte, maar bij een noodsituatie kunnen aanwezigen het pand mogelijk niet veilig verlaten.

Tip 3: Voorkom overbelasting van elektrische circuits

Om overbelasting te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat er niet te veel stroom op één verdeeldoos wordt aangesloten. Verdeel de belasting gelijkmatig over meerdere verdeeldozen om brandgevaar te verminderen.

Tip 4: Zorg voor voldoende blusmiddelen

Zorg ervoor dat er op elke verdieping goedgekeurde brandblussers aanwezig zijn. Plaats ze op strategische locaties, bijvoorbeeld in de buurt van potentieel brandgevaarlijke plekken. Op deze manier kan er snel gehandeld worden in geval van een brand.

Tip 5: Zorg voor training in het gebruik van brandblussers

Zorg ervoor dat een aantal medewerkers getraind is in het bedienen van brandblussers. Het is effectiever als collega’s daadwerkelijk oefenen met het gebruik van brandblussers in plaats van alleen een instructievideo te bekijken.

Tip 6: Ontwikkel een adequaat ontruimingsplan

Vooral bij grote panden is het cruciaal om een duidelijk ontruimingsplan te hebben. Het plan moet zichtbaar zijn in gangen en andere prominente locaties, zodat bezoekers die niet bekend zijn met het pand, weten hoe ze het veilig kunnen verlaten. Ondersteun het plan met noodverlichting en verlichte pictogrammen.

Tip 7: Benoem bedrijfshulpverleners (BHV’ers)

Stel een aantal medewerkers aan als bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Deze personen zijn getraind in het verlenen van eerste hulp en kunnen adequaat handelen bij calamiteiten. Het is raadzaam om minimaal twee BHV’ers aan te stellen per groep van 15 medewerkers, zodat er altijd iemand beschikbaar is in geval van nood.

Door deze 7 tips toe te passen, kunt u de brandbeveiliging van uw pand aanzienlijk verbeteren en de veiligheid van uw medewerkers.