Regelgeving brandbeveiliging

Als ondernemer heeft u meerdere mensen die voor u werken. U biedt hen goede arbeidsvoorwaarden, zoals een mooi salaris, een fijne auto van de zaak en extra vrije dagen. Maar heeft u ook met aandacht en zorg de juiste werkplek weten samen te stellen? Op dat vlak zijn er namelijk behoorlijk wat punten die uw aandacht verdienen, waaronder de regelgeving rondom brandbeveiliging. Arbeidsomstandigheden zijn van essentieel belang. Als werknemer wil je op een veilige werkplek zitten waar je geen risico’s loopt.

Ondanks alle maatregelen die bedrijven treffen rondom brandbeveiliging komt het regelmatig voor dat er ergens brand uitbreekt. In de meeste gevallen is het slechts een kleine brand die binnen no-time onder controle is. Maar helaas komt het ook vaak voor dat er enorme branden uitbreken die hele bedrijfspanden verwoesten. U begrijpt dat er om die reden regelgeving rondom brandbeveiliging is opgesteld, zodat dit soort branden zo min mogelijk voorkomen.

Welke regelgeving rondom brandbeveiliging is er?

Misschien heeft u al eens gehoord van de Zorgplicht of het Bouwbesluit 2012. Of wellicht klinkt de NEN-regelgeving u bekend in de oren. Het zijn alle drie zaken die van belang zijn bij de regelgeving rondom brandbeveiliging.

 Zorgplicht

De Zorgplicht vanuit de arbeidsomstandighedenwet (ook wel bekend als de Arbo-wet) geeft aan dat u bepaalde maatregelen moet treffen. Wanneer u dit niet doet, bestaat het risico dat u aansprakelijk bent richting uw medewerkers als het aankomt op eventuele schade. En als u een momentje neemt om na te denken hoe groot deze schade kan zijn, begrijpt u het belang van de regelgeving rondom brandbeveiliging.

Bouwbesluit

Het Bouwbesluit 2012 biedt voorschriften omtrent een bouwwerk, zodat het geen gevaar oplevert voor aanwezigen en omgeving. Het Bouwbesluit 2012 geeft de minimale eisen weer waar een gebouw aan moet voldoen. Maar met het oog op een echt goede brandbeveiliging is er – als je het aan onze adviseurs vraagt – wel meer nodig dan het minimale voor een echt veilig gevoel.

Bij Masset Solutions zien we dit Bouwbesluit als een prima eerste richtlijn omtrent regelgeving voor brandbeveiliging. Alleen is deze richtlijn volgens ons niet voor elk pand geschikt of optimaal. Denk bijvooorbeeld maar aan de eis dat elke 1.000 vierkante meter omgeven moet zijn met een brandwerende scheiding. Stel dat u een groot magazijn heeft waar orders worden gepickt, dan is dit helemaal niet praktisch.

We adviseren daarom altijd om een brandveiligheidsplan op maat te maken, omdat dit veel efficiënter is. Onze adviseurs bedenken dan oplossingen voor de brandveiligheid die wel uitgaan van de regelgeving rondom brandbeveiliging, maar die daar dan op een gelijkwaardige manier invulling aan geven.

NEN-2654

Is uw onderneming voorzien van een brandmeldinstallatie, dan bent u volgens NEN-2654 verplicht om deze maandelijks te beheren en jaarlijks te onderhouden. Dit is een belangrijk onderdeel van de regelgeving rondom brandbeveiliging. Deze NEN-norm geeft eisen voor het beheer, de controle en het onderhoud van de aanwezige brandmeldinstallaties in een gebouw. Hierbij kunt u denken aan verschillende installaties die middels een netwerk aan elkaar verbonden zijn.

Regelgeving voor brandbeveiliging voor uw pand

Het is begrijpelijk dat u niet precies weet welke wetgeving van toepassing is op uw pand. Daar kan Masset Solutions u bij helpen. Wij kunnen voor u vaststellen om welke brandbeveiliging regelgeving het gaat. Een brandmeldinstallatie is verplicht op basis van de gebruikersfunctie, omgang en hoogte van het gebouw zoals in het Bouwbesluit 2012 staat.

Regelgeving brandveiligheid

De branche waarin u actief bent, is ook van invloed op de toepassing van brandbeveiliging. Bent u bijvoorbeeld hoteleigenaar, dan beslaat uw pand meerdere verdiepingen en is een effectieve vluchtroute een vereiste. Maar bent u directeur van een kinderdagverblijf, dan is het juist van belang om een manier te vinden om kinderen – die als ze nog jong zijn over het algemeen niet zelf buiten kunnen komen – veilig en snel het pand uit te helpen.

Ook hier komt – met uiteraard wel de regelgeving van brandveiligheid in het achterhoofd – weer het maatwerk om de hoek kijken. Onze adviseurs kijken met u mee naar uw pand en kunnen op basis daarvan advies uitbrengen hoe de brandbeveiliging in de praktijk het beste tot zijn recht komt. Wij bieden u persoonlijk contact en u zult daarbij ervaren dat onze medewerkers snel schakelen.

Wilt u meer informatie over brandveiligheid en regelgeving?

Wilt u ook graag in kaart hebben welke regelgeving voor brandbeveiliging voor uw onderneming van toepassing is? En wilt u weten hoe u dit in moet richten? Of kunt u daar wel hulp bij gebruiken? Dan is Masset Solutions u graag van dienst. Zeker wanneer u weet dat de verzekering niet uitkeert als de brandbeveiliging niet op orde is, begrijpt u het belang hiervan.

Bel naar 088 – 77 88 300 voor meer informatie of vul het contactformulier in.

Is uw bedrijfspand bestand tegen calamiteiten?

Uit onderzoek van het NIVRE blijkt dat er in 2016 150 grote branden zijn geweest, waarbij de geraamde schade 1 miljoen euro of meer bedroeg. Twee van de drie grote branden vonden plaats in het zuiden en midden van Nederland, op de voet gevolgd door het westen van Nederland. De grootste branden hebben zich in 2016 voorgedaan binnen de volgende sectoren:

  • De industriële sector (26);
  • Bedrijven en groothandel (12);
  • Detailhandel en woningen (26);
  • Agrarisch (23);
  • Horeca (14).
brandveiligheidsexpert

Het is onze missie om dat getal terug te brengen. En dat doen we door complete brandveiligheidsoplossingen te bieden aan bedrijven in alle mogelijke sectoren.

Brandbeveiliging: wij ontzorgen u voor 100%

Wilt u de brandveiligheid van uw pand graag door een professional laten regelen? Dan bent u bij Masset Solutions aan het perfecte adres. Wij zijn kenners op het gebied van veiligheid en hebben ruime ervaring met brandveiligheid in uiteenlopende sectoren. Dankzij onze werkwijze kunt u de brandveiligheid van uw pand voor 100% aan ons uitbesteden. Van concept tot realisatie en ook het onderhoud daarna.

We hebben een team van specialisten in dienst en verzorgen de brandveiligheid onder andere voor:

Horeca

Hotels

Zorginstellingen

Scholen

Parkeergarages

gezondheidszorg

Kinderdagverblijven

Detailhandel

BMI-OAI

Cursus Beheerder
Brandmeldinstallatie &
Ontruimingsalarminstallatie

Wanneer u een brandmeldinstallatie of ontruimingsalarminstallatie in uw pand heeft, bent u verplicht om conform NEN2654-1 uw brandmeldinstallatie & ontruimingsalarminstallatie maandelijks te controleren. U kunt ervoor kiezen om het beheer uit te besteden aan bijvoorbeeld Masset Solutions of het beheer zelf uit te voeren.

Lees meer

Naar een 100% veilig gevoel

Offerte ontvangen

Om uw werk te kunnen verrichten is het belangrijk dat u zich veilig voelt en aan de wettelijke eisen voldoet. Masset helpt u daar graag bij.

Vrijblijvende offerte

Sinds 1987

30 jaar ervaring met
allerlei typen beveiliging

Eén aanspreekpunt

Volledige ontzorging op
het gebied van veiligheid

100% Gecertificeerd

Uitsluitend
gecertificeerd personeel

2881 veilige klanten

Beschermd tegen
brand en inbraak