Regelgeving inbraakbeveiliging

Dat werknemers, klanten, leveranciers en relaties uw pand in- en uitlopen is over het algemeen geen probleem. Maar wanneer er ongenode gasten zijn die uw pand binnenkomen, is dat wel een probleem. Niet in de laatste plaats omdat deze “gasten” vaak ook het één en ander aan spullen ontvreemden. En daar zit u helemaal niet op te wachten, want dat brengt alleen maar gestress en geregel met zich mee en daarnaast is het ook niet bevorderend voor uw gevoel van veiligheid.

Om het bovenstaande is het van belang om inbraakbeveiliging toe te passen, maar hoe weet u nu waar u goed aan doet? Om u een eindje op weg te helpen is er regelgeving voor inbraakbeveiliging bepaald. Deze regelgeving geeft richtlijnen en inzicht waar u verder mee kunt.

Zo is er een meetinstrument ontwikkeld waarmee het inbraakrisico kan worden bepaald. Aan de hand hiervan kan weer worden bepaald welke preventieve maatregelen er genomen moeten worden en hoe zwaar deze maatregelen moeten zijn. Het fijne aan de regelgeving voor inbraakbeveiliging is dat het op deze manier goed vast te stellen is hoe u uw pand het beste kunt beveiligen.

Bepalen van zwaarte van inbraakbeveiliging

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een heel schema ontwikkeld, waarmee te bepalen is hoe aantrekkelijk uw pand is om binnen te breken. Stel dat een inbreker voor uw pand staat, door het raam kijkt en vijf gloednieuwe MacBooks ziet staan. U begrijpt dat dit een mooi buitenkansje is. Een alarminstallatie is dan een aanrader en vanwege regelgeving rondom inbraakbeveiliging ook een absolute aanrader.

En in dit specifieke geval is het risico op inbraak groter dan wanneer diezelfde inbreker naar binnen kijkt, maar slechts drie mokken, een vaas met bloemen en een tube handcrème ziet staan. Hoe minder waardevolle spullen er in uw pand aanwezig zijn, hoe minder zwaar de inbraakbeveiliging hoeft te zijn. Camerabewaking schrikt hier bijvoorbeeld al voldoende af. In verband met regelgeving vanuit verzekeraars (waarover later meer) is dit dan een uitstekende maatregel.

Het betreffende schema waar we het hier over hebben maakt allereerst een onderverdeling tussen waar de betreffende zaken staan: bijvoorbeeld voor eigen gebruik, in een winkel of showroom of in een magazijn. Dit kan leiden tot verschillen in de attractiviteit. Zo zijn er dingen die – wanneer ze in een magazijn staan – aantrekkelijker zijn dan dingen die bijvoorbeeld in een winkel staan.

Over het algemeen zijn dingen uit een magazijn eenvoudiger mee te nemen, omdat die vaak gegroepeerd en ingepakt staan. Voor inbrekers is dit een kwestie van oppakken, inladen en ervandoor gaan. Wanneer een hele winkel doorkruist moet worden, werpt dat soms iets meer barrières op, waardoor de attractiviteit lager is.

Maatregelen voor inbraakbeveiliging

In het kader van regelgeving rondom inbraakbeveiliging is er door het CCV ook het Verbeterde Risicoklasseindeling (VRKI) document opgesteld voor woningen en bedrijven. Voor de eerder genoemde risicoklassen geeft dit document aan welke beveiligingsmaatregelen er getroffen moeten worden. Deze maatregelen worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Organisatorische maatregelen
  • Bouwkundige maatregelen
  • Meeneembeperkende maatregelen (compartimering)
  • Elektronische maatregelen
  • Alarmering ATS categorie
  • Reactie (alarmopvolging)

Als we kijken naar regelgeving voor inbraakbeveiliging, is het van belang om dit schema als uitgangspunt te nemen en – eventueel op basis van persoonlijke wensen – nog uit te breiden met extra beveiligingsmaatregelen. Binnen deze categorisering is weer een onderverdeling gemaakt qua zwaarte van de beveiligingsmaatregelen. Om een voorbeeld te noemen: binnen de compartimering zijn er inbraakvertragende kasten en safes met een inbraakvertraging van 3, 5 of 10 minuten. Afhankelijk van wat u te beveiligen heeft, maken we hier een keuze in.

De waarde en het soort pand speelt in bovenstaande ook een belangrijke rol en wordt gecombineerd met de attractiviteit. Het is erg veel informatie om dit allemaal aan u uit te leggen op onze website, maar in een persoonlijk gesprek lichten we dit graag uitgebreid toe. Eventuele vragen die u hierover heeft – of over regelgeving rondom inbraakbeveiliging – beantwoorden we dan ook met alle plezier. Onze adviseurs streven ernaar uw pand goed te beveiligen en u een veilig gevoel te geven.

Verzekeraars en regelgeving voor inbraakbeveiliging

Een verzekeraar zal in het geval van inbraakbeveiliging altijd kijken naar de risicoklassen. Op basis daarvan kunnen ze voor een pand inbraakbeveiliging met of zonder doormelding verplichten. Masset Solutions weet precies met welke zaken rekening gehouden moet worden als het aankomt op inbraakbeveiliging en regelgeving. En daar helpen we u uiteraard ook met alle plezier bij. Voor meer informatie kunt u altijd bellen naar 088 – 77 88 300 of  ons contactformulier invullen.

Naar een 100% veilig gevoel

Offerte ontvangen

Om uw werk te kunnen verrichten is het belangrijk dat u zich veilig voelt en aan de wettelijke eisen voldoet. Masset helpt u daar graag bij.

Vrijblijvende offerte

Sinds 1987

30 jaar ervaring met
allerlei typen beveiliging

Eén aanspreekpunt

Volledige ontzorging op
het gebied van veiligheid

100% Gecertificeerd

Uitsluitend
gecertificeerd personeel

2881 veilige klanten

Beschermd tegen
brand en inbraak